Some Plans for the Summer

I had some plans made for next summer regarding the mtb races. However, as the situation is what it is with my health and I know my life’s going to change quite a lot in the autumn also outside sports, I kind of threw all those plans away. So now I have a calender with blank pages in front of me.

For the past few years (read: for the past 3 years) I’ve had a miserable time with my legs, or to be precise, with my left foot. First, in 2014 I had the plantar fasciitis but I just ran through the pain and participated in the 43km trail run Vaarojen Maraton (Marathon of Dangers), which I had to DNF at the 37km point when I couldn’t even walk anymore. In 2015 I then started running a bit more and got a stress fracture in the same foot or actually the same heel in the beginning of August. The healing process was slow and the foot was aching for the majority of 2016 as well. It was in October when I could run as much as I wanted without any pain and it felt really good.

So now, having rested more than enough, my legs and feet feel really good. All the tension is gone from the muscles and I don’t even remember having my legs feel like this… in years. There’s not even a minor niggle anywhere and I really dream of running every day and to be honest, more than a few times a day. The first few running steps I’ve been allowed to take during my walks have felt so good and light. Can’t wait to get back to running for real and I guess this walking mixed with a little bit of jogging will prepare my legs for that so that it will be easier to stay injury free as well.

//

Kun tulevalle kesälle tehdyt kaikki suunnitelmat on heitetty roskakoriin tämän hetkisen terveystilanteen ja myös tiedossa olevien muiden syksyllä tapahtuvien elämänmuutosten vuoksi, on edessä kalenterillinen pelkkiä tyhjiä sivuja.

Viime vuodet ovat olleet juoksemisen kannalta varsin surullisia, jalkojen ollessa kokoajan rikki. 2014 vasempaan jalkaan iski plantaarifaskiitti. Juoksin kivun läpi koko kesän ja osallistuin myös Vaarojen maratonille, jonka jouduin keskeyttämään 37km kohdalla kivun yllyttyä niin kovaksi, etten pystynyt enää edes kävelemään eteenpäin. Seuraavana kesänä pääsin taas aluksi juoksemaan vähän enemmän, kunnes elokuussa sain aikaan saman jalan kantapäähän rasitusmurtuman. Rasitusmurtumasta toipuminen vei pitkään, käytännössä myös koko kesän 2016 ja juokseminen oli täysin kivutonta vasta lokakuussa.

Nyt olen levännyt enemmän kuin tarpeeksi ja jalat ovat vihdoin täysin terveet. Lihaksisto tuntuu niin rennolta, etten muista sen vuosiin ollen lähellekään samassa tilassa ja missään kohtaa ei tunnu pienintäkään kipua tai kiristystä. Moinen on saanut minut haaveilemaan juoksusta joka päivä.. tai jos ollaan ihan rehellisiä, niin monta kertaa päivässä joka päivä. Ekat kävelylenkkien yhteydessä otetut juoksuaskeleet ovat tuntuneet ihan mahtavilta. Kävely-hölkkälenkkeily totuttaa onneksi jalkoja vähitellen juoksun iskutukseen, niin ehkä siinä kohtaa, kun pääsen vihdoin aloittamaan oikean juoksemisen, saan tehdä sen pitkästä aikaa ilman vammoja.

IMG_6739.JPG
One happy running pic from October 2016 when I was in Amsterdam with my dear friend Heini.

As you might guess, I have been browsing through some running and mtb races/events both in Finland as well as in my two favorite countries Norway and Switzerland for the summer to come. The running races I’ve been looking at have all been trail races. It’s mentally a lot easier to start from those with not having to think about any times or paces as I start the training basically from a scratch in April. And I’ve always thought it’s a lot more fun to run on the trails compared to pounding the pavement. The same goes with the cycling world, not interested in any road racing in this condition and hardly any real mtb racing in Finland either. Too much pressure!

I really don’t which one or ones I should go for. In fact, I don’t even know yet if I’m going to do any racing cycling or running next summer or just chill and enjoy some nice long rides and runs on new routes. But here are at least some of the races or events I’ve been looking at:

//

Kuten ehkä alustuksesta saattoi jo arvata, olen vähän tutkiskellut tapahtumia netistä, niin juoksun kuin pyöräilynkin osalta Suomesta sekä suosikkimaistani Norjasta ja Sveitsistä. Juoksujutuista kiinnostavat vain polkujuoksut/vuorijuoksut ja pyöräilyssä maastohommat. Erityisesti tässä tilanteessa en halua osallistua maantiejuoksuihin, joissa kuitenkin alkaisin miettiä aika/vauhti-tavoitteita. Pyörähommissa ajatuskin kisoista aiheuttaa suorituspaineita eikä siksi Suomen pyörätapahtumat tunnu tällä hetkellä yhtään houkuttelevilta – varsinkaan kun tiedän, mihin kuntoon olisin itseni saanut viriteltyä, jos terveysasiat olisivat menneet vähän toisin kuin nyt.. Tuntuu ajatuksen tasolla helpommalta päästä poluilla juoksemisen kuntoon kuin niillä pyöräilemiskuntoon.

En vielä tiedä, mihin tapahtumiin osallistun vai osallistunko mihinkään. Tässä kuitenkin muutamia, mitä olen katsellut vähän sillä silmällä:

FINLAND:

Running:

 • Vuokatti Trail Challenge 23 or 42km (2nd September)
 • Vaarojen Maraton 43km (7th October) – a rematch!

Mtb:

 • Nothing feels tempting atm. We’ll see..

SWITZERLAND (or places near Engadin valley):

Running:

 • Silvretta Run 3000 30km or 42km (15th July) – Actually on the Austrian side of border between Samnaun and Ischgl
 • Engadiner Sommerlauf 25km (20th August) – With a finish line in the my favorite Swiss village (Samedan), I’d say the location is perfect!

NORWAY:

Running:

 • Tromso Skyrace Tromsdalstinden 28km or Hamperokken 50km (4-5th August) – if and most probably when not this year (too soon), but in coming years FOR SURE!
 • Strandafjord Trail Race 33km (19th August)- just look at the pics at their website…
 • Nordmarkstravern 30km (2nd September)

Mtb:

 • Valdresrittet 53km (15th July) – somehow bumped into this race and it sounds like a nice ride
 • Markathrillern 41km (19th August) – can anything named like that not be fun?
 • Birkebeinerrittet 86km (27th August) – just because I love Lillehammer 🙂

Have you been to any of these? Or do you have any other events to recommend?

The events can be of course outside Finland, Norway or Switzerland as well. Norway and Switzerland (Engadin Valley) are just super easy and nice for me to visit as I have some people there who I like to spend some time with as well. The events can be at earliest in the middle of July/beginning of August but I’d prefer the end of August, September or October just to have a little bit more time to recover, train and that way also enjoy the event itself 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: