Friday Morning Coffee Date #3

img_7054

GOOD MORNING!

Woke up, unintentionally, at 4am this morning. I’ve still had it pretty had to sleep regularly now after coming home from the hospital. The first week I still slept like a baby but in the past few weeks I’ve slept 10 hrs some nights and 4 hrs the others.. Luckily I’ve still been working just 4 days a week and on my days off I’ve mostly taken 2-3 hr naps during the days if I’ve felt like that. I guess, at this point of recovery I just need to listen to my body and not force it to do anything.. be it sleeping or staying awake.

//

Heräsin taas tänään jo klo 4, ilman syytä. Edelleen olen nukkunut varsin epäsäännöllisesti sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Ekalla viikolla nukuin kellon ympäri monena yönä, mutta viimeiset viikot olen nukkunut joinain öinä yli 10h unia, toisina taas juuri ja juuri 4h… Onneksi olen tehnyt töitä vain neljänä päivänä viikossa ja nukkunut vapaapäivinäni 2-3h päiväunia, jos on väsyttänyt. Luulen, että tässä vaiheessa toipumista on vaan parempi kuunnella kroppaa ja olla pakottamatta sitä mihinkään… sen enempää nukkumiseen kuin hereillä pysymiseen.

As mentioned yesterday, I spent my tuesday in Helsinki. Haven’t really been to the “big city” in months.. or actually, in two years in other than sports related reasons. So it was nice to just spend the day there and it’s always nice to visit all the boutiques and cafes that we don’t have here in Tampere. It hit me again that some part of me would enjoy living in Helsinki or the real big cities abroad, but deep down I know I’m more keen on living somewhere less crowded.. At the moment that somewhere is Lempäälä and Tampere which I kind of like, but I’ve never felt exactly at home here either during these 7 years I’ve spent here. I’ve felt like I’m just visiting this place for the whole time in a need to move forward.

//

Kuten mainitsin eilen, vietin tiistain Helsingissä. En ole kuukausiin, tai okei, vuosiin käynyt isolla kirkolla muuten kuin urheiluun liittyvissä tarkoituksissa ja oli varsin kivaa vain pyöriä päivä ympäri kaupunkia ja käydä kaikissa kivoissa pikkuputiikeissa ja kahviloissa, jollaisia Tampereella ei ole. Tajusin taas, että joku pieni osanen minusta haluaisi asua Helsingissä tai oikeissa isoissa kaupungeissa ulkomailla, mutta pohjimmiltani tunnen itseni ja tiedän, että vielä paremmin viihdyn vähän vähemmän urbaaneissa ja vilkkaissa ympyröissä. Tällä hetkellä tuo vähän vähemmän kaupunkimainen ympäristö on Lempäälä ja Tampere, joista periaatteessa tykkään, mutta ei Tampereen seutu ole koskaan tuntunut oikeasti kodilta näiden 7 vuoden aikana. Kokoajan tunne on ollut sellainen, että olen täällä vain käymässä ja kokoajan on ollut tarve päästä eteenpäin. 

Today a couple of friends come over and will spend the weekend here. Or actually it’s a cycling friend plus a friend of his who I hope to get to know and be friends with after this weekend 🙂 I’ve always been quite a loner and enjoy all the time in the world I can spend just by myself. Having most of my friends live somewhere else than in Tampere it means I don’t have to feel too guilty not seeing them so often as I would if they lived right next to me. It also means that if I want to spend time with them, both have to make an effort and they either have to visit me here, I have to visit them wherever they live or we have to go somewhere special together. Having my best friend live in Oslo, I’m quite happy we live in the era of all the social services online.

//

Tänään pari kaveria tulee käymään ja viettää viikonlopun täällä. Tai itseasiassa kyse on pyöräilykaverista ja hänen ystävästään, jonka kanssa saan tutustua ja toivottavasti ystävystyä viikonlopun aikana 🙂 Olen aina ollut aikamoinen erakko ja nauttinut joka sekunnista, jonka saan vietää itsekseni. Siinä mielessä on hyvä, että suurin osa ystävistäni asuu jossakin muualla kuin Tampereella, niin ei tarvitse tuntea superhuonoa omaatuntoa näkemisten harvuudesta, kuten tuntisin silloin, jos asuisimme lähekkäin. Kaukana asuminen tarkoittaa toisaalta myös sitä, että yhteisten hetkien eteen täytyy nähdä vaivaa ja mennä käymään toisen luona tai lähteä yhdessä vaikkapa reissuun. Kun paras kaveri asuu Oslossa, on ihan hyvä, että elän aikakaudella, jossa meillä on käytössä netti ja kaikki sen tarjoamat sosiaaliset palvelut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: