PET – CT Scan

Today I underwent the PET – CT Scan (Positron Emission Tomography – Computed Tomography) as a part of my recovery process with the myocarditis and the mystery illness that caused it in the beginning of December. The PET uses small amounts of radioactive materials called radiotracers, a special camera and a computer to help evaluate the organ and tissue functions. It identifies body changes at the cellular level and that way it might detect the early onset of diseases before they are evident on other tests. Usually the scans are performed for example to detect cancer, assess the effectiveness of cancer therapy, determine blood flow to the heart muscle or the effects of a heart attack, evaluate brain abnormalities or map human brain and heart function. In my case, it was performed to map the heart function and to identify the effects of the myocarditis to my heart muscle.

To prepare for the scan I had to follow a strict diet the day before and stop eating completely 12hrs before the scan. Eating and high insulin levels may alter the distribution of the PET tracer in a human body and that can lead to a suboptimal scan and to a need to repeat the scan on another day. I was only allowed to eat meat/chicken/fish without any marinade/seasoning, bacon, eggs, oils, hard cheese, black coffee/tea and completely sugarfree drinks the day before. Drinking water was allowed also during the last 12 hrs before the scan.

//

Tänään olin TAYSissa PET – CT -kuvauksessa (positroniemissiotomografia – tietokonetomografia) osana sydänlihastulehdukseen liittyvää toipumisprosessiani. PET-CT -kuvauksessa potilaan suoneen annetaan radioaktiivista merkkiainetta, joka hakeutuu kohteisiin, joissa on vilkastunut aineenvaihdunta. Näin on mahdollista selvittää ihmiskehon muutoksia aina solutasolle asti. Tutkimusta käytetään usein esimerkiksi syövän levinneisyyttä tai syöpähoitojen tehoa kartoitettaessa, mutta myös sydämen ja aivojen/keskushermoston sairauksia tutkittaessa. Tapauksessani kyse oli luonnollisesti sydämen tutkimisesta.

Tutkimukseen valmistautumiseen kuului “dieettipäivä” edeltävänä päivänä ja kokonaan syöminen tuli lopettaa 12h ennen tutkimuksen alkua. Dieetin noudattamatta jättäminen olisi voinut häiritä merkkiaineen leviämistä ja johtaa kokeen uusimiseen myöhempänä ajankohtana. Minulla oli lupa syödä vain marinoimatonta lihaa/kalaa/kanaa, pekonia, kananmunia, öljyjä, kovia juustoja, mustaa kahvia tai teetä ja täysin sokerittomia limppareita. Veden juominen oli sallittua kokoajan, myös viimeisen 12 tunnin aikana ennen kuvausta. 

The scan itself was a lot nicer experience than the diet day and fasting 12 hrs before it. As I arrived to the hospital, I was taken to a quiet room to just lie in a bed with an intravenous cathether through which I first got the regular saline solution and after a while also a radioactive tracer. All I was allowed to do was lie still, avoid any movement and talking so that the tracer would travel through the body and be absorbed by the tissue the optimal way. I asked if I could read a book to make the time go a little bit faster, but wasn’t allowed to do that. Luckily I can sleep almost anytime and anywhere so I was sleeping most of the 1,5 hrs I spent in the hospital bed.

After the nice little nap I then went to the scan itself. It took place in a similar looking tube than the MRI scanner, although a lot more quiet one. The scan lasted about 15 minutes, luckily not more than that as I had to lie there in the tube with my arms above my head in a slightly difficult position. After that and a bit more than 2 hrs at the hospital I was ready to go home… AND EAT!

//

Tutkimus itsessään oli huomattavasti sitä edeltänyttä dieettipäivää ja 12h paastoa mukavampi kokemus. Kun saavuin sairaalaan, pääsin heti makoilemaan hiljaiseen potilashuoneeseen tipan kanssa, josta meni suoneen ensin pelkkää tavallista suolaliuosta ja jonkin aikaa makoiltuani myös radioaktiivista merkkiainetta. En saanut tehdä muuta kuin maata paikoillani ja välttää kaikkea liikettä ja puhumista, jotta merkkiaine kulkisi elimistössä ja imeytyisi kudoksiin optimaalisesti. Kysyin varovasti olisinko saanut lukea kirjaa, että aika kuluisi makoillessa vähän nopeammin, mutta siihenkään ei irronnut lupaa. Onneksi omistan melkoisen huiput unenlahjat ja voin nukkua melkein missä vain ja milloin vain, joten käytin 1,5h sairaalasängyssä makoilua hyväkseni nukkumalla.

Pikkupäikkäreiden jälkeen oli varsinaisen kuvauksen aika. Kuvauksessa jouduin hyvin paljon magnettikuvausputkiloa ulkoisesti muistuttavaan, mutta paljon äänettömämpään putkeen reiluksi vartiksi. Onneksi kuvaus ei kestänyt sen pidempään, sillä kuvaustilanteessa jouduin olemaan käden pään taakse “köytettynä” melkoisen epämukavassa asennossa. Kuvien ja yhteensä reilun kahden sairaalassa vietetyn tunnin jälkeen olin valmis lähtemään kotiin… JA SYÖMÄÄN!

One thought on “PET – CT Scan

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: