Gnocchit ja hernepesto

Urheilukiellossa on se hyvä puoli, että nyt on aikaa tehdä asioita, joista muulloin joutuu menemään aidan matalimmasta kohdasta. Tykkään kovasti tehdä ruokaa ja aika kauas on tultu niistä ajoista, kun muutin 10 vuotta sitten omaan kotiin ja olin varsinainen uusavuttomuuden perikuva. Joulupukki saattoi tuoda aika tilanteeseen sopivan lahjan, jonka kanssa olen viettänyt jo nyt aika monta tuntia yhteistä aikaa. Vaikka yleensä teen ruuat soveltaen ja ihmetellen, saa kirjoista ja muiden tekeleistä hyvää inspiraatiota ja erilaisia makuyhdistelmiä, joita ei muuten tulisi ehkä ikinä kokeiltua.

img_7433
Ella Woodwardin Deliciously Ella – blogin avustuksella julkaistu kirja, jonka kaikki reseptit ovat gluteiinittomia, maidottomia ja vegaanisia.
img_7463
Myöhäinen joululahja itselleni: Sandstromin monitoimikone. Keittiöhommat siirtyivät heti aika uudelle levelille ja heti eilen koneessa valmistui neljä erilaista ruokaa.

Koska nyt on aikaa ja sain kirjasta kimmokkeen, päätin vihdoin lähteä kokeilemaan gnocchien tekemistä alusta asti itse. Pitkään olen halunnut kokeilla, nyt uskalsin. Varoituksen sana tästä innostuville: tässä kestää, kauan, eli ei kannata kokeilla sinä kiireisenä arkipäivänä tai pitkän lenkin jälkeen supernälässä.

GNOCCHIT (gluteiinittomat, maidottomat)

  • 1kg perunoita
  • 3 rkl omenasosetta
  • 400g tattari- tai täysjyväriisijauhoja
  • suolaa ja pippuria

Keitä perunat kypsiksi, kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hetki. Kuori perunat ja survo ne pehmeäksi. Tee perunoista täysin tasaista sosetta yhdessä omenasoseen, suolan ja pippurin kanssa.

Sekoita perunasoseeseen tattari- tai täysjyväriisijauhot.

Jauhota leivinpöytä ja muotoile taikinasta pitkiä tankoja. Leikkaa tangot pieniksi paloiksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää hieman suolaa ja laske gnocchit veteen. Niiden tulisi nousta pintaan muutaman minuutin kuluessa, jolloin ne ovat valmiita. Kaada vesi pois ja sekoita pesto (ohje alla) gnocchien joukkoon kattilassa. Kuumenna pari minuuttia, kunnes myös pesto on lämmennyt.

img_7468
Perunat haarukalla pehmennettyinä. Tämän jälkeen heitin ne ja omenasoseen monitoimikoneeseen ja tein soseen taikinaterän avulla.
img_7470
Valmis taikina. Perunasose ilman jauhoja on todella, todella tahmeaa tavaraa – jauhojen kanssa helppoa käsitellä. Itse käytin 200g tattarijauhoja ja 200g riisijauhoja. Valmistaudu kuitenkin tahmaiseen tiskivuoreen.
img_7471
Ohjeen määristä tulee gnoccheja melkein armeijalle, tässä ennen keittämistä. Vaan eipähän tarvitse heti huomenna tehdä samaa parin tunnin urakkaa uudestaan.

 

HERNEPESTO

  • 150g herneitä
  • tuoretta basilikaa
  • 120g parapähkinöitä
  • 1,5 dl oliivioljyä

Hienonna pähkinät monitoimikoneessa rouheeksi. Lisää sekaan muut ainekset ja 4 ruokalusikallista vettä. Soseuta tasaiseksi.

Huom. Jos käytät pakasteherneitä, sulata herneet ennen soseuttamista.

img_7467
Valmis hernepesto. Ei ehkä maailman kauneinta, mutta yllättävän hyvää.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: