Birken it is!

Originally published on 21st February 2016.

Jotka tuntevat minut parhaiten, tietävät että vaikka näyttäydyn ulospäin melko rauhallisena ja harkitsevana, olen pohjimmiltani varsin impulsiivinen ainakin päätöstentekijänä. Impulsiivista luonnettani ruokittiin pahasti viikolla, kun eteen ilmestyi tarjous, jota en voinut vastustaa. Yksi sähköposti, 5 minuutin miettiminen ja yhtäkkiä muutinkin kaikki viikon 11 lomasuunnitelmani.

* * * * * * * *

Those who know me best, know that although I may seem relatively calm and stable, I can at times be quite impulsive when it comes to making decisions. My impulsive nature was fed this week with an offer I just couldn’t resist. One e-mail, 5 minutes of thinking and all of a sudden, I changed all my plans for my holidays on week 11. 

Valentine’s kissing the snowman a week ago.
Rare rays of sun and freshly groomed natural snow tracks on tuesday morning.

Suunnitelmien muutos tarkoittaa sitä, että pääsen sittenkin jo tänä vuonna haistelemaan Birkebeinerrennetin tunnelmaa ja maisemia. Tai no, jos ollaan tarkkoja, niin menen hiihtämään itse Fredagsbirkenin. Koska en ole käynyt hiihtämässä mitään “seedinghiihtoja”, olisin joutunut lähtemään jostain viimeisimmistä lähtöryhmistä eli käytännössä kävelemään sukset jalassa superhitaassa porukassa möhjössä, jossa joskus on ollut ladut ajettuna. Mutta koska matkaan kotiin Norjasta vasta sunnuntaina, ehdin leikkimään lauantaina turistia paitsi Lillehammerin kaupungissa, myös isojen tyttöjen ja poikien kisaa ainakin maalista katsoen. Ei ihan hirveää varmaan sekään.

* * * * * * * *

This change of plans means, I’ll be after all going to see and do the Birkebeinerrennet already this year. Or to be precise, I’ll be doing the Fredagsbirken. After not having done any seeding races, I would have had a place in the slowest starting groups on saturday’s main event and I have absolutely no interest in walking slowly with my skis in something that used to be ski tracks. But as I travel home on sunday, I have the chance to see the pros race on saturday and be a little touristy in Lillehammer too. Not bad, I guess.

Showing off my new Jawbreakers.
From where I skied on thursday.

Suunnitelmien muutos ja yhtäkkinen talventulo ovat tarkoittaneet myös sitä, että tällä viikolla on tullut vietettyä vähän enemmän aikaa suksilla ja teinpä kaksi pidempääkin hiihtolenkkiä (42 ja 46km) luonnonlumireiteillä. Kaiken satamisen, tykkilatuympyröiden kiertämisen ja sisäpyöräilyn sekä kaikista edellä mainituista valittamisen jälkeen on aika huippua, että vihdoin pääsee pitkille reiteille tyhjentämään päätään kaikesta arkisesta. Tunnit ja kilometritkin kertyy ihan itsestään.

* * * * * * * *

This change of plans and the sudden arrival of winter this week (finally!) has made me spend time on my skis and do two longer trips of 42 and 46km’s on the local tracks. After all this constant raining, skiing on the short loops of artificial snow, indoor cycling and whining about all the aforementioned it feels so good to finally have the longer routes groomed. Hours and kilometers pass by without even noticing and all the everyday woes are forgotten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: